ROCK > TAHDON!-LP lopultakin CD:näTAHDON!-LP lopultakin CD:nä

Suomalainen rock, varsinkin Manse-rock huipentui 70-luvulla joidenkin asiantuntijoiden mielestä kyseiseen levyyn. Suomalaisen rockin ensimmäinen todellinen super-yhtye - toki ROYALS ja ROCK'ROLL BANDkin sellaisia olivat trioina olleet - teki yllättävästi silloisen punkprofeetaksi julistetun Veltto V:n musiikista legendaarisen tuotoksen - mutta aika oli väärä monitahoiselle rankkuuden ja kauneuden synteesille, koska punkilla rahastus oli juuri alkamassa Suomessa, ja siksi marginalisoitiin aika äkkiä nousseena aitona kulttuurivoimana.
Luonnollista onkin, että kun nykyrock-tietäjät ovat saaneet CD:n kuultavakseen ovat arvostelut olleet lähes "loistavia" - sopii siis kysyä, miksi suomalainen vallitseva Rock-inkvisitio pyrkii kieltämään suomirokin aloittaneet parhaat tuotokset?

Velton HERU (hengellis-ruumiillinen) Yhtyeessä soittivat Ippe Kätkä, Rekku Rechard, Hannu Tervaharju, Veltto Ja Heikki Silvennoinen. (Todellinen Manserock-bändikin siis, vain Rekku hesalaisena oppia ottamassa kunnon meininkistä). Suurin ja tunnetuin fani ko. levylle oli Arto Melleri, joka jo The VIRTANEN -yhtyeestä kirjoitti maukkaimmat ja ylistävimmät arvionsa.

TAHDON-LP sekä kehuttiin maasta taivaiseen että ennakkoluuloisesti siihen sen enempää paneutumatta haukuttiin. Pahin bisneksenhaistaja yleisnuolija oli sittemmin Rumbankin päätoimittajaksi kohonnut Miettinen, joka halusi lähinnä luoda oman uran uudella genrellä! Hän arvosteli LP:ltä lohkaistun singlen leimaamalla sen omien intressiensä vuoksi, esim. haukkumalla myöhemmin Kummmeli-rankkuudella Suomen valloittaneen Silvennoisen Hessun slide-kitarasoolon "TÄSSÄ SEISON" -biisissä vanhojen pierujen touhuksi, vaikka kyse on yhdestä Albert Järvisen ohella kaikkien aikojen kovimmasta ja ylivoimaisimmasta kitarasoolosta Suomessa - ja aidossa hengessä.

Silloisessa Suomessa puoluellisuus oli vielä näkyvämpää kuin nykyään ja helpointa oli hyökätä näkyvinta ja rankinta silloista punkmanifestoitumaa vastaan - eli Velttoa, joka oli todellisuudessa kuitenkin lennonmaisesti jättänyt vähän aikaisemmin vanhan bandinsä (Virtanen)- ja valloittanut julistukselleen hämmästyttävästi vähäksi aikaa tilan jopa Suosikissa - kaikkien silloisten hesalaisten kauhistukseksi. Eli jopa Jyrki Hämäläisestä löytyi enemmän munaa kuin osasta omia bisneksiään suunnittelevista "hesarimaisista punktoimittajista".

Tästä leimaamisesta ja omaan pussiin pelaamisesta johtuen monet varteenotettavatkin tahot sortuivat mukaan esimerkiksi äkkiä tapahtuneeseen Manse-Rockin yleisempäänkin vesitykseen.
Toki nerokkaimmat ja muutenkin parhaat voimat kuten Jyrki Siukonen ja Saarelan Mikko välttivät Epen ja kumppanien normalisoinnin ansat, mutta valitettavasti myös vaihtoivat alaa. Asiasta ei vieläkään uskalleta julkisesti puhua - siis siitä, että Manserock hyvin lyhyessä ajassa kaupallistettiin, punk-henki vesitettiin ja nykyään ainoa muistomerkki joka siitä pääse mediaan on Juicen kiroilu! Kyse oli ainutkertaisesta ilmiöstä - jonka huipentuma ja tienavaaja "Tahdon"-LP oli!

Sittemmin kuuluisuuteen muualta nousseet nuorisoyhtyeet kuten esim. Yön, Dingon ja Neljän Ruusun biisintekijät tajusivat sitä kuitenkin jutuissaankin arvostaa. Nyt se on siis ZUM TEUFEL! levy- ja sarjakuvafirman ansiosta ja kautta harvinaisine singlelisineen saatavilla. Suosittelen, sillä itsekin hämmästyin mitä Manserock voisi olla jos olisi jatkettu tähän suuntaan Siukosen, alkuperäisen Peitsamon ja Saarelan Eppujen kanssa; Toki Maximum Jee & Jeekin oli upea levy, mutta suunnannäyttäjäksi siitä ei ollut, edes sen tehneelle bändille. Back to original real roots! Kuuntele, TOTEA ja YLLÄTY! Iloisiin kuulemisiin t. "V"

Katso lisää ZUM TEUFEL -sivustosta

www.zumteufel.fi


Takaisin