ARKISTO > Jean GREY ja X-men IIIJean GREY ja X-men III

Kirjoitin 20 vuotta sitten POHJALLA-lehden esipuheeksi populaarimusiikin ja -kulttuurin läänintaiteilijan vuodatuksen siitä kuinka PHOENIX-taru Hellfire-klubeineen silloisena Marvel-huippuna päättyi upeaan klimaksiin. Nyt elokuvana nähtynä petyin X-M III "vaisuun loppuun" - liian maalliseen - vaikka lähes kaikki Marvel-filmit ovat olleet huippukamaa. Minulle tuli Eduskunta-aikoina Marvelit, Tex Willer, Mustanaamio ja Tähtivaeltaja suoraan Arkadianmäelle - ja sain uuden lempinimenkin kirjoitettuani muutaman jutun Marveleihin - Mar-Veltto!

Jo nuoruus-poika-aikoina tein 60-luvun alussa, ennen Beatlesia, ensimmäisen oman sarjakuvalehden ruutupaperille: "Kivikylän sanomat". Ihailijakuvassa oli etenkin upean päähineen innoittamana ELROI JETSON. Sieltä asti SciFi, mystiikka ja gotiikka kolahti - ja tietysti kirjoista "Lapsuuden loppu", yleensäkin Bradbury, Asimov, Lem, Heinlein jne... kuten niin monella "kehittyneemmällä pojalla".
SciFeihin naiset ovat kotiutuneet hahmoina oikeastaan kunnolla - paradoksaalista kyllä - vasta Marvel-elokuvien myötä - toki ennenkin - mutta Jean Grey, Ororo, Mary-Jane Watson, Elektra, Sue Richards jne.. ovat todella tasa-arvoisia - Super-rankkoja maailmanparantajia. Toki sarjakuvat itse alkoivat muokata jopa liikaa kunnon naisia, kuten mielestäni käsittämätön M-J:n Todd McFarlanen "barbi-muunnos" (silti SPAWN-elokuva on yllättävänkin hyvä).
Elokuvat mistä tahansa ovat eri juttu kuin "alkuperäistarinat", mutta ilmeisesti Stan Leen mukanaolo Marvel-produktioissa on tosi hyvä juttu - letkuineen jopa X-men III -"näyttelijänä".
Odotan vesi kielellä koska Stanin oma lemmikki SS - Silver Surfer Galaktuksineen - ilmestyy Silver screenille. Puhumattakaan siitä, että R. Limin ja J. Starlinin "Gauntlet-saga" Thanoksineen saataisiin täydessä loistossaan toimimaan.
Sillä huolimatta siitä, että tarinat jäävät "ohuiksi" verrattuna kunnon lehtiin ja niiden filosofiaan - voi vaan kuvitella SANDMAN-filmatisointien vaikeutta ja miksi Gaiman on niitä vastustellut. Nykytekniikka tuo kuitenkin niin upeita juttuja esiin, että pelkästään niitä ilokseenkin katselee - Flash! - tässä ja nyt! Niisku-neidistä kosmiseen Louheen! Pikku Myystä Jean Greyhin!


Takaisin