2008 JUTUT > EN NÄE KOKO ASIAA / eli Missä ja miten Suomi mieli kipeänäEN NÄE KOKO ASIAA / eli Missä ja miten Suomi mieli kipeänä

Media on kummallisen "poukkoilevaa" - mutta toimittajia ei saa edes hyvässä "ymmärtää". Ei sitten ymmärretä - kommentoidaan - ollaan mukana - luomassa!
On upeaa, että Aamulehti kertoo 18.11.07 etusivullaan "Suomen laki tarjoaa keinot veropetokseen", mutta mitä se sillä tarkoittaa? Opettaako se vielä tietämättömille yrittäjille kuinka temppu tehdään - vai onko se tai joku sen toimittajista aidosti huolissaan - että jo riittää - jumalauta!

Alkuun totean taas kerran, hämmästyttävää kyllä, olevani hyvinkin samoilla linjoilla pääkirjoitussivun M. Apusen kanssa siinä miten hän käsittelee "vanhan viholliseni" A-P. Pietilän kirjaa "uutisista viihdettä, viihteestä uutisia". Ja vielä varsinaisen pääkirjoituksenkin kanssa siitä, että "koululaisten tilanteesta koko totuutta ei edes kerro se, että PSYKIATRISTEN PALVELUIDEN TARVE ON TARJONTAA SUUREMPI" jne...

Koko pääkirjoitus on asiaa, mutta tarviiko aina käyttää "PSYKIATRIA"-sanaa - ja väärässä paikassa? Enkä syytä enkä moiti nyt toimittajaa
vaan KELAn hallinnoimaa "lääkäriapu"-toimistoa, joka on osaltaan vastuussa "mielenterveyden ja mielen hoidon mielekkyyden" tilanteesta.

Aivan oikein pääkirjoitus vielä toteaa, että "Suomessa on psykiatrisia hoitopaikkoja enmmän kuin missään ja että hoitopaikkojen painottuminen sairaalahoitoon kertoo kuitenkin enemmän avohoidon jälkeenjääneisyydestä kuin sairaalalaitoksen kehittyneisyydestä!" Ja vielä Aamulehti: "Tilanne on sen vuoksi aivan älytön..."

Ja kun vielä samalla pääkirjoitussivulla sunnuntaivieras Lotta Soininen alkaa kirjoituksensa otsikolla "Se olla ei helppo sanoa se suomeksi" niin A vot!

Tuntuu kuin toimittajat näkisivät psykologisesti ihan oikeasti nykyisen Suomi-menon läpi, mutta eivät voi sitä silti oikein mitenkään "suoraan" sanoa. Sillä se palvelujen tarve on "psykologisten" eikä "psykiatristen palvelujen puute!

Psykiatri on lääkäri, joka erikoistuu lääkärinä mielisairauksiin - psykiatrin palvelut lääkärinä ovat lääkepalveluja - kuten kirjoituskin toteaa - usein sairaalassa vasta "liian myöhään": Psykiatri on lääkäri eikä mikään - psykologi! Psykologiaa hyvin naisvaltaisena alana (naiset haluavat löytää ja tietää miksi?) opiskellaan nykyään yliopistossa yhtä kauan kuin lääkärit lääketiedettä - mutta psykologian palveluja ei ennaltaehkäisevässä mielessä eikä avohoidossa haluta - koska KELAn lääkärit ovat sitä mieltä, että - PSYKOLOGIT ALANSA TUNTIJOINA OVAT UHKA HYVINTUOTTAVALLE BISNEKSELLE!

Karu väittämä, mutta jo toistakymmentä vuotta sitten KELA piti itsestäänselvyytenä, että laillistetut psykologit saavat kuten asiaan kuuluisi valmistuttuaan "terapiaoikeuden" - koska he jos ketkä ovat ko. alan ammattilaisia. Tämä helpottaisi rahallisestikin monen mahdollisuutta tehdä ennen kaikkea ennaltaehkäisevää, varhais- ja Avo-terapiaa, mutta lääkärit (psykiatrit ei psykologian ammattilaisina vaan mielisairauksien lääkitsemisen ammattilaisina) eivät tähän ole suostuneet.
Joten Suomi on kuten pääkirjoituskin toteaa: "älyttömässä tilanteessa" - eli rahastaa "jälkihoidosta"!

Palaan asiaan seuraavassa otsikossa "The whole fucking thing".


Takaisin