ROCK > I AM AN AN-ARKISTI / PunklandiaI AM AN AN-ARKISTI / Punklandia

Olen joskus todennut, että Tampereella "sanailu alkoi lihaksistua 70-luvulla" - ja sitä ainesta on suomeksi myös oma perussanailuni "an- arkia" eli suomeksi indoeurokielistä käännettynä "ei -arkia" tai "epä-arkia" eli siis - kaikki PYHÄÄ!
Elämä itse on siis aina YHTÄ PYHÄÄ!

On hienoa taas huomata, kuinka alku-punkkiin jo Sex Pistolsienkien juttujen mukaan kuului ironia ja rankka huumori! Muistan aina kun 70-luvun alkuvuosina - "muutama vuosi ennen punkkia" huomasin - kuinka "Jouluyö, juhlayön" voi soittaa "rock-otteella". Sitten aloin kelata lastenlauluja kuten "Hottentottia" hevinä ja "Aja hiljaa isiä" esipunkkina. Samalla opin ja opettelin soittaan - ah, sitä riemua!

Tein "Lasten liikennelaulustakin" samanlaisen version, mutta sitä ei koskaan levytetty - mutta käsittelystäni alkoi tyyli!

Toki "Aja hiljaa" levytettiin vasta kun olin lähtenyt bändistämme - kun en halunnut "käydä kaupan"!

Ja "an-arkia" tuli Raamatusta kuten biisini "Jeesuskin oli anarkisti", sillä Jeesus vastasi saivartelijoille suomeksi, kun kysyivät pitääkö keisarille ja valtiolle maksaa veroja "ettei valtaa ihmisen ulkopuolelta vaan sisältä" - eli sanoi "antakaa keisarille mitä keisarille kuuluu - ja sisäiselle jumalaisuudelle mitä se vaatii" ja käytti - huom! ei kuten Mel Gibson arameaa - vaan muka kreikaksi siis ilmaisua "ei valtaa ulkopuolelta" ja oli joka tapauksessa anarkisti (an-arkhe).

P.S. Eivät löytäneet ohjelmaansa esitystäni "Ronkpukista" 1979, vaikka viimeiseen osaan kiitettävästi olinkin päässyt mukaan. Varsinkin upea "alkkis-punk" -tyyli, jonka Strömbergin Harri kehitti huipppuunsa sai osansa ohjelmassa. Kyseessä oli sen viimeisinei-kaupallinen muoto: "jälkeensä jättänyt Punk"!

Esitin raivoisan Ronkpukin Pyynikin urheilukentällä - olivat varmaan TV-2:ssa tuhonneet kyseisen nauhoituksen varmuuden vuoksi, kuten YLE teki meidän (Välikausitakki) "Ne tekee teistä rehua" -esitykselle 1978 - jos joltain löytyy ensimmäisiltä VHS-nauhoilta "RP" ottakoon minuun yhteyttä!

Minua kutsuttiin "PUNK-PROFEETAKSI, koska uskoin oikeasti soittamisen ja itsensäilmaisun ilonsanomaan. Ja kiersin maata ja pidin ÄÄNTÄ!

Esimerkiksi Juice ei voinut oikein tajuta miksi halusin "Suosikinkin sisäsivuille" levittämään rakkauden anarkiaa kuin lantaa - kun muut halusivat "Kanteen Suosikin"?

Lopulta pääsin melkein vuodeksi Suosikin "punk-toimittajaksi" ja "Elukka" Juntusen kanssa olimme Mikko Montosen keralla ekalla Sex Pistols keikallakin Skandinaviassa, eli Tukholmassa - ja viimeisellä... bändi olikin hajonnut, mutta me menimme Tukholmaan odottamaan - kirjoitin siitäkin jutun - Suosikkiin!
Tarkoitukseni oli "panna" ihmiset ajattelemaan, herättää ja ravistella - potkaista Hesan silopeputkin käyntiin - vaan tätä eivät eräät "poliittiset punkkarivahdit" halunneet tajuta! Olisi pitänyt pysyä "vaihtoehto kurissa" -heh!
Mutta meillä oli hauskaa sen aikaa kun sitä kesti! Ja Suomessa se kaikki rankkuus tehtiin "melkein selvin päin"! Toki rahastamaan jääneistä rokkareista ja poppareista tuli juoppoja!

Itse poltin siltoja joka puolelta, sillä "rakastin haukkumista, karjumista ja vääristelyä" - tein siitä niin terapeuttista taidetta kun osasin. Vaikka tietysti joskus poruuttikin!

Ja onneksi eräät nuoremmat "hurjat ja fiksut" tajusivat ja ovat alkaneet tajuta - mutta tänäänkin olen punk-stalinien epäsuosiossa. Englannissa kehutaan - minuakin - kun on ollut "fiksu punkkari" - Suomessa fiksuja ei saa olla kuin ne, jotka kertoo kuinka asiat on!

On ollut silti upeeta alkaa saada palautetta tekemisistään, hianoo, ettei koko nuoriso ja kaikki tulevaisuus usko niitä tarinoita, joilla edellisten elämien kuplat luotiin - punk on!

Punk oli Suomessa peruskamaa - sitä ilonsanomaa oli ilo levittää kiertämällä maata ja saarnaamalla vuosia Pohjanmaalla! Onneksi jotkut uskalsivat tarttua "aseisiin!" ja alkaa soittaa -vaikka valittajat veisasivatkin ikuista virttään - "lopettakaa kun ette osaa!"

Mutta siinä sitä oppi - ja kun kama oli OMAA NIIN SEN TEKEMISESTÄ NAUTTI! - Elektroninen X-taasi!


Takaisin