ROCK > ROKKIKESÄ? 2008ROKKIKESÄ? 2008

Aamulehdessä oli sunnuntain kunniaksi 3.8.08 kaksi tärkeää "rokki-kolumnia"; aiheet Suomi-rokin tilasta, joka on vähitellen muuttunut juuri siksi mistä nousi - viihdyttäväksi standardikamaksi!
Kari Salmisen kolumni on asiaa, ja Marko Kulmalan juuri sitä samaa sisällötöntä "kaverien kehua", jolla Suomi- ja varsinkin Manse-rokki kesytettiin kaupallisuuden "joka-hetki- aukioleviin" tarpeisiin.

Salmisen kolumni on antoisa "kaljaa ja kusta"-linjallaan! Vain kusetus ja kusettajat puuttuvat, eli koska suomalaista nuorisoa alettiinkaan kusettaa tällä samalla kaavalla? Kyse ei ole promoottorien ja vetäjien sokeudesta vaan ns. Suomirokin jämähtäneisyydestä. K. Rantala, T. Isomäki ja Merimaa ja kumppanit tekevät sen minkä materiaalillaan voivat?

Vaikka Englannissa (ja USAssa) aikoinaan - silloin kun Rock "nosti päänsä" - oli paljon bändejä, myönsivät niin kriitikot kuin muutkin bändit The Beatlesien korvaamattoman työn suunnannäyttäjinä. Nuorisokulttuuri jos mikä tarvitsee "henkeviä esikuvia"!

Suomi-rokki valitsi Tampereella 70-luvulla "rahat pois helpolla" -linjan. Ainoa näkyvä bändi, jossa oli vielä 70-luvun jälkeen nuorisokulttuuriin kuuluvaa älyäkin Tampereen seudulla oli "Eppu Normaali" - joka sekin kutistui pian lähes sanakikkailuksi - toki hyvin soitetuksi, tuoteutuksi - ja kaupatuksi sellaiseksi. Ilman Poria Suomi-rokki olisikin kuollut, mutta, mutta...

Huolimatta Porin loistokkaasta alusta 80-luvulla, saimmekin sieltä 90-luvun ja 2000-vuosituhannen varsinaiset "viihdetaiteilijat". Mambasta ja Yöstä on kasvanut varsinaisia "Paula Koivuniemen herroja" taustaorkesterilla - mihin jäi Rock? Puhumattakaan Rollista?

Kamalinta on ettei sitä enää osata edes kaivata. Jopa Rokkiin kuuluva ASENNE on muuttunut muutamaksi toistetuksi "kapinafraasiksi" - jo ajat sitten. Tästä suunnasta on vastuussa esimerkiksi juuri "kapinallisena" itseään joskus mainostanut Marko Kulmala, joka oli yksi Manse-rokin tuhonneista yksisilmäisistä toimittajista, joka sai täyttymyksensä kun pääsi oikein Helsinkiin tekemään nuortenohjelmaa - unohtaen Tampereen rankan, henkisen - jopa yliopistollisen roll-hengen?

Ns. rokki- ja nuorisotoimittajat eivät ainoastaan suunnanneet kaveripohjalta 70- ja 80- luvulla Suomi-rokkia nyky "kusetus, kalja ja tyhjäpäisyys"-suuntaan vaan alkoivat itse mestaroida kaupallisten tahojen kuten juuri TV:n kanssa nuorisokulttuurin rahastuksella.

Kannattaa muistaa aina mitä John Lennon sanoi toimittajille yhdessä ensimmäisistä haastatteluista Amerikan lentokentillä. Toimittaja tivaa: "Miksi te olette niin suosittuja?" Johon Lennon nopealla älyllään vastaa: "Jos tietäisimme, rupeaisimme managereiksi - ja tekesimme PALJON RAHAA!"

Suomessa on ihan liikaa "kesäjuhlia" - sillä JUHLA EI OLE ENÄÄ JUHLA KUN SE MUUTTUU TAVALLISEKSI! Juhlatunnelmaan kuuluu muutakin kuin kaiken "vesittävä" kalja - mutta kun muuta tunnelmaan "nostattajaa" ei enää ole. Oikeastaan "kesyttävä ja tyhmistävä" politiikka ja lapsensa "kunnollisiksi kasvattavat" vanhemmat ovat saaneet täydellisimmän voittonsa silloin KUN JÄLKIKASVU "PURKAA PAINEITAAN" lähes samanlailla turvallisen tyhjänpäiväisesti kuin he itsekin. Hävettää Suomirokin puolesta.

Mutta onneksi on sentään sarjakuva-tapahtumia. Tampereellakin oli suorastaan piristävää ja mieltäylentävää nähdä mielikuvitusrikkaampaa nuorisoa - ja selvänä - tai pienessä nousussa -Finncon/ Animecon-tapahtumassa Tamperetalolla ja pitkin Tamperettakin! Olisipa rokkiväellekin tarjolla kunnon virikkeitä - edes kunnon vanhoja virikkeitä - eikä aina sitä samaa rutiinia joka suorastaan pakottaa osallistujat ryyppäämään - häpeästä? Että tätäkö tuli... Että tähänkö kusetukseen meni...?


Takaisin