ARKISTO > Velton ja VELHON yhteydestäVelton ja VELHON yhteydestä

Kansanrunoudesta voi lukea luovuuteen ja suomalaisuuteen liittyvät perussäkeet jopa Suomen etymologisesta sanakirjasta: "Luotu laiska laulajaksi / Weltto vetten soutajaksi".
Ja yksi tärkeimmistä vihkikaavoista kuuluu: "tunnet itsesi vapaantuneemmaksi ja vapautuneemaksi, aivan rennoksi - täysin veltoksi!

Ollessani tässä kerran "Joutsan joutopäivillä" kertomassa joutenolon salaisuudesta ja mitääntekemättömyyden taidosta, moni ihmetteli, kun paljastin joutomiehisyyden ja -naisisuuden liittyvän välittömästi voimaan. Virossa nimittäin saman sanueen "joud" on samaa perussanuetta ja tarkoittaa `voimaa`.
Jokainen tietää ja varsinkin TUNTEE miten hyvää loma tekee - LEPO - varsinkin nykyisenä "ylityöllistävänä" aikana. Joka puolella kiire määrää, sinua ahdistetaan mielipiteillä, mainoslauseilla ja muulla suostuttelulla. Ei ihme, että AHDISTUMME kun meitä AHDISTETAAN!
Tutkijoiden mukaan nykymenosta on vaikeampi ja vaikeampi rentoutua, vapautua - virrata ja ajelehtia vedenkaltaisesti, vetelänä - velttona pois. Ja juuri sitä me tarvitsisimme - vapauttavaa HELPotusta - HELP!

Joidenkin tutkijoiden mukaan suomen "velho" ja "veltto" ovat samaa vanhakantaista TIETÄJÄ-sanastoa. LOVEENLANKEAMINEN (LOVE) on TILA kun tietäjä tai shamaani on tullut aivan veteläksi, rentoutunut muutenkin kuin että "jalat menee veteläksi". Tässä tilassa veltto velho yhtyy "ympäröiviin henkiin" - itämerensuomessa (Suomi - viro (eesti) - liivi - karjalankielet) puhuttiin jo ennen kristinuskoa "jumalasta"!

Myös luovuuden ja ajttelun on todettu olevan kiinni kyvystä rentoutua - velttoutua! Voimavarat voivat palata vasta kunnolla LEVÄNNEESEEN JA RENTOUTUNEESEEN KEHOON!
Jopa mieli ja laulu kulkevat luonnollisemmin kun osaa oikein vetelöityä, käydä "joutoa" ja "sisua" ja omaa "luontoa" tuonpuoleisesta hakemassa. Ei ainoastaan MÄKIMIEHET ja KIEKKOILIJAT hyötyisi oikeasta taidosta osata OTTAA - IISISTI! Vaan myös IDOLS-esiintyjät! Sinä ja minä... sillä välillä tekee hyvää - breikata - mennä ja nauttia omimmasta parhaasta luonnostaan - luonnollisessa ympäristössä.

Laulaa itsensä LOVEEN! Soidella ja soitella "rock & roll" itsensä veltoksi - tietäjäksi kun "virtaava tie vie".
Muinaisilla tietäjillä ja kansanparantajilla oli monia nimityksiä - hyvällä luomu "wicca"-mielellä löytyy suomenkielestä "Vihti" ja "vihki" ja "vikti" ja - HELP!- liittyen kuuluisimman kansanperinteen tutkijamme M. Haavion mukaan "vitt"-sanueeseen. Ja kaikella on aikansa, sillä jokainen tietää, jokainen on pieni tietäjä siinä, että vasta kunnon rentoutumisen - täysvelttouden jälkeen - VOI KUNNOLLA NOUSTA!
Nouse, mene ja tee se minkä mies ja nainen voi - sillä kun tyhmät jäävät puolijäykkänä paikalleen, merkitsee likkuvien ja liikuttuneiden panos entistäkin enemmän!


Takaisin